Sajtófigyelő
·Cikkek listája
Hírek
·1956 előtt tisztelgett Bush
·V. Putyin orosz elnök Budapesten Megkoszorúzta az 56-os emlékművet
·Emlékbizottság elnökének interjúja
·Az USA Képviselőháza határozatot fogadott el az 1956-os forradalom elismeréseként
·Az államfőnél járt Gyurcsány Ferenc
·Emlékbizottság elnökének közleménye
·Emlékbizottság titkárának interjúja
·Emlékbizottság és az MTI együttműködési megállapodása
Pályázatok
·Pályázati kiírások
·Emlékévre tervezett pályázatok
·Elnyert pályázatok
·A forradalom formája
Az i-ypszilon alkotócsoport által tervezett 1956-os Emlékmű
Ajánló
·CompLex Jogtár
·1956-os könyvespolc
·Lipták Béla: 35 NAP
·Lossonczy Tamás: 1956
·Diáknapló 1956-ból
·Csics Gyula: Magyar Forradalom 1956
·Bob Dent: Budapest 1956. A dráma szinterei
·Sorsod művészete Gérecz Attila versei és utóélete
·Ötvenhatos regény
·Bang Jensen könyvrecenzió
Tudomány
·A vidék forradalma, 1956 II. kötet
Szerkesztő: Szakolczai Attila
·Standeisky Éva: Gúzsba Kötve
·A Demokrácia Reménye Magyarország 1945


PÁLYÁZATI FELHÍVÁS


az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának megünneplésére állítandó köztéri képzőművészeti alkotások támogatására


A Miniszterelnöki Hivatal és az 1956-os emlékévet előkészítő Emlékbizottság megbízásából, az 1103/2005. (X. 27.) Korm. határozat alapján, a Képző- és Iparművészeti Lektorátus pályázatot hirdet az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából megvalósuló köztéri műalkotások támogatására.

A pályázati támogatás az ünnepélyes közösségi megemlékezések megtartására alkalmas, művészileg értékes, környezetesztétikai szempontból igényes, anyagát tekintve maradandó, 2006-ban felavatásra kerülő emlékművek, murális alkotások létrehozásának ösztönzésére szolgál.

Az emlékév programjáról szóló 1103/2005. (X. 27.) Korm. határozat 2. sz. mellékletének 2. pontja szerint a pályázat helyi, elsősorban vidéki emlékművek készítésének pályázati úton történő támogatását segíti. Az emlékmű felállítási helye szerint három kategóriában lehet pályázni:

a.) 10 ezer fő alatti település esetében a kért támogatás legalább 30%-ának megfelelő önrésszel, maximálisan 3,5 millió Ft-os támogatás,

b.) 10 ezer és 50 ezer fő közötti település esetében a kért támogatás legalább 50%-ának megfelelő önrésszel, maximálisan 5,5 millió Ft-os támogatás,

c.) 50 ezer fő feletti település esetében a kért támogatás legalább 75%-ának megfelelő önrésszel, maximálisan 8 millió Ft-os támogatás pályázható meg.

A pályázatot önkormányzatok, valamint társadalmi szervezetek, alapítványok, kulturális, oktatási, egészségügyi és egyházi intézmények, nyújthatják be. (Gazdasági társaság – kivéve a kulturális célú kht. –, magánszemély, valamint közvetlenül a művész által benyújtott pályázatot a kiíró nem fogad el.)

A saját keret kiegészítését célzó támogatási összeg csak 2006-ban vehető igénybe.

A 2 példányban benyújtandó pályázatnak tartalmaznia kell a készülő műalkotás bemutatását (műleírást, tervrajzot, illetve a műalkotás tervének fotóját), a megvalósítás ütemezését, költségvetés-tervezetét, a saját illetve más forrásból biztosított költségvállalás igazolását. (Pályázati űrlap nincs!)


A pályázat benyújtásának feltétele a Képző- és Iparművészeti Lektorátus (fővárosi pályázó esetében: a Budapest Galéria) által kiadott, független szakértők véleményén alapuló, a megvalósítást támogató művészeti szakvélemény, és a települési önkormányzatnak az emlékműállításra vonatkozó testületi határozata.


A bírálóbizottság csak a fenti feltételeknek megfelelő pályázatokat bírál el.


A szakvéleményezést (helyszíni szemle, tervbírálat, az 1:1 modell bírálata stb.) jelen pályázat megjelenésétől folyamatosan, legkésőbb 2006. február 28-ig lehet írásban kérni a Lektorátustól. (A helyszíni kiszállásért, szakértői munkáért a Lektorátus költségtérítésre jogosult).


A pályázatokat a mellékletekkel 2006. március 30-ig beérkezően kell benyújtani a Képző- és Iparművészeti Lektorátushoz (1014 Budapest, Úri utca 54-56.) “1956-os emlékmű támogatása " megjelöléssel.


A támogatásokról képzőművészeti szakértőkből, továbbá az Emlékbizottság és a Társadalmi Bizottság által delegált bizottsági tagokból álló szakmai zsűri dönt. A szakmai zsűri 2006. áprilisában bírálja el a pályázatokat. A döntésről valamennyi pályázó írásbeli értesítést kap, a nyertesek listája felkerül a MEH, a NKÖM és a Lektorátus honlapjára.


A támogatások forrásául szolgáló pénzügyi keretet a Lektorátus kezeli, a támogatott pályázókkal szerződést köt, és a Magyar Államkincstáron keresztül történő kifizetésekre kötelezettséget vállal. A támogatás folyósításának a feltétele a pályázó (a műalkotás felhasználója) és az alkotóművész között megkötött felhasználási szerződés. A támogatás folyósítása mindenkor a felhasználási szerződésben megjelölt és szakvéleménnyel alátámasztott szakmai-művészi teljesítéshez, továbbá az alkotó által a felhasználó részére kibocsátott számlához és a kifizetési bizonylathoz kapcsolódik.


További információ a Lektorátus címén (1014 Bp. Úri u. 54-56.) vagy a 3567-444/130 telefonszámon kérhető Prokai Gábor művészeti osztályvezetőtől.

E-mail: lektoratus@lektoratus.hu


Az 1956-os Emlékév programjairól a www.19562006.hu honlap nyújt tájékoztatást.


Budapest, 2005. december 2.


Emlékbizottság
·Emlékbizottság
·Társadalmi Bizottság
·Együttműködő szervezetek
·Külügyi albizottság
·Életrajzok
Sajtó / Press
·Fotogaléria - Photogallery
·Programok - Programs
·Sajtóanyagok / Pressmaterial
Programajánló
·Külföldi programok
·Hazai programok
·Nemzetközi együttműködés
Kapcsolatok
·Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
·Magyar-Lengyel Szolidaritás
·1956 -os Intézet
·Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Program
·Nemzeti Évfordulók Titkársága
·Magyar Történelmi Film Közalapítvány
·Kanadai Nagykövetség
·Historic front pages, newspapers Hungary 1956
·Hungary 1956
Group Photo Pool
Játékfilmprogram
·Filmajánló
·Emlékév játékfilmprogramja
·Élményút kalauz
·Az Emlékév játékfilmprogramja az MTV1 és a Duna Televízió műsorában
·Rendezői portrék
Kultúra
·Film
·Kiállítások
·Irodalom
Agora
·Vélemények

Utolsó módosítás dátuma: 2006-12-07
Copyright © Puskás Tivadar Közalapítvány.