Sajtófigyelő
·Cikkek listája
Hírek
·1956 előtt tisztelgett Bush
·V. Putyin orosz elnök Budapesten Megkoszorúzta az 56-os emlékművet
·Emlékbizottság elnökének interjúja
·Az USA Képviselőháza határozatot fogadott el az 1956-os forradalom elismeréseként
·Az államfőnél járt Gyurcsány Ferenc
·Emlékbizottság elnökének közleménye
·Emlékbizottság titkárának interjúja
·Emlékbizottság és az MTI együttműködési megállapodása
Pályázatok
·Pályázati kiírások
·Emlékévre tervezett pályázatok
·Elnyert pályázatok
·A forradalom formája
Az i-ypszilon alkotócsoport által tervezett 1956-os Emlékmű
Ajánló
·CompLex Jogtár
·1956-os könyvespolc
·Lipták Béla: 35 NAP
·Lossonczy Tamás: 1956
·Diáknapló 1956-ból
·Csics Gyula: Magyar Forradalom 1956
·Bob Dent: Budapest 1956. A dráma szinterei
·Sorsod művészete Gérecz Attila versei és utóélete
·Ötvenhatos regény
·Bang Jensen könyvrecenzió
Tudomány
·A vidék forradalma, 1956 II. kötet
Szerkesztő: Szakolczai Attila
·Standeisky Éva: Gúzsba Kötve
·A Demokrácia Reménye Magyarország 1945


Magyarország hívja '56 barátait


A veteránszervezetek saját emlékművet állítanak

Népszabadság Gréczy Zsolt, 2006. január 5.

Nagy Imre út New Yorkban, több száz kulturális és tudományos rendezvény, filmek, színdarabok, könyvek, különleges honlap, a világ vezetői a budapesti emlékmű avatásán - ezek a tervek az 1956-os forradalom 50. évfordulójának megünneplésére. A városligeti Sztálin-szobor helyére tervezetten kívül a Műegyetemnél is emlékmű épül.

A városligeti ,56-os emlékmű avatására Gyurcsány Ferenc legutóbbi látogatásán meghívta George Busht is. Az amerikai elnök még nem adott ugyan választ, de az eddigi visszajelzések alapján egyértelmű, hogy rendkívüli az érdeklődés a budapesti megemlékezés iránt. Nagykövetségén keresztül - még a hivatalos meghívás előtt - többek között Svájc, Nagy-Britannia, Kanada, sőt az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága is jelezte magas szintű részvételi szándékát.

Készül a forradalom ötvenedik évfordulójára egy másik emlékmű is. Ennek létrehozását a Boross Péter vezette Szabadságharcosokért Közalapítvány koordinálja. Az '56-os szervezetek úgymond "saját értékrendjüknek megfelelő" emlékhelyet hoznak létre a Műegyetem bejáratánál. Az alkotás tervezésére öt művészt kértek fel, köztük Melocco Miklóst. A kormány ezt a kezdeményezést 150 millió forinttal támogatja.

A kormány által létrehozott '56-os emlékbizottság - mint arról Szajda Szilárd titkár tájékoztatta lapunkat - pályázatokat írt ki színházi, képzőművészeti, szépirodalmi művek, vidéki köztéri és közművelődési tervek támogatására. Megszületik több reprezentatív kötet is. Így Király Béla kezdeményezésére a forradalom történetéről szóló 1956: The Hungarian Revolution and War for Indepence című kiadvány, amelyet nagykövetségekre és jelentős külföldi könyvtárakba is eljuttatnak. Készül a Tekintet Alapítvány és a Kossuth Kiadó gondozásában a Krónika 1956 című munka és az MTI összeállítja Kor-Képek című sorozata 1956-tal foglalkozó kötetét.

Az ünnep színházi eseményei között a budapesti Tháliában várható Háy Gyula: Appassionata című művének bemutatója. A József Attila Színház műsorra tűzi Gáli József 1956-ban - Nagy Imre jelenlétében - bemutatott Szabadság-hegy című színdarabját. Ötvenhat csepp vér címmel a Szolnoki Színház megrendelésére elkészül Mihály Tamás és Horváth Péter musicalje, amelynek producere Szikora János. Várhatóan hét nagyfilmet forgatnak le az ünnepre a MeH, az NKÖM, a NKA, az ORTT, az MMA és a Magyar Történelmi Filmalapítványnál levő forrásokból: Sínjárók (Jeli Ferenc), Csendkút (Pozsgai Zsolt-Mihályfi Sándor), Bibó- körút (Dömölky János), Mansfeld - magasabb szempontból (Szilágyi Andor, Hábermann Jenő), Budakeszi srácok (Drabik János, Erdőss Pál), Szabadság, szerelem (Goda Krisztina, Andrew G. Vajna), 1956 vagy a Nap utcai fiúk (Szomjas György- Rosta Katalin.)

A Magyar Televízió és a Duna TV januártól harmincnégy 1956-os témájú, korábban készült magyar filmet tűz műsorra, háttérbeszélgetésekkel. Az alkotók között találjuk Szabó Istvánt, Makk Károlyt, Bacsó Pétert, Gothár Pétert, Mészáros Mártát, Kósa Ferencet, Fábri Zoltánt, Jancsó Miklóst, Sándor Pált.

A forradalom külföldi bemutatásában Albániától Vietnamig valamennyi nagykövetség, konzulátus és kulturális központ részt vesz. Amerika sok városában megemlékeznek '56-ról. A tervek szerint lesz többek között Kurtág-koncert, Eötvös Péter műveire koreografált balett, fellép Sebestyén Márta és a Muzsikás Együttes. A forradalom tiszteletére koncertet adnak a chicagói és a clevelandi szimfonikusok. New Yorkban emlékmisét rendeznek az áldozatok emlékére, a főkonzulátus előtti utcaszakaszt pedig Nagy Imréről szeretnék elnevezni. Ausztráliában vízilabda-mérkőzést rendeznek az 1956-os melbourne-i olimpia magyar-szovjet döntőjének emlékére. Az orosz fővárosban is kiállítások és tudományos tanácskozás lesz. Párizsban a diadalív alatt koszorúznak, a brüsszeli NATO-központ pedig a forradalmat szimbolizáló műalkotást kap. Snagovban Nagy Imre-emlékmű létesül, Lengyelországban több emléktáblát avatnak, a Vatikán tudományos konferenciának ad otthont.

Lesz ilyen Budapesten is az Akadémián. Ennek szervezője Glatz Ferenc, az MTA Történettudományi Bizottságának elnöke. Hamarosan elkészül az Országos Széchényi Könyvtárban egy különleges DVD, amit minden magyar tanintézmény megkap. Ezen a teljes '56-os adatbázis mellett interaktívan bejárhatóak lesznek a helyszínek és események. Még ezen a héten üzemelni kezd az emlékév hivatalos honlapja: a www.19562006.hu címen.

A kormány már tavaly 18 millió forintot különített el a Rákoskeresztúri köztemető 298-as, 300-as és 301-es parcellájának rekonstrukciójára, illetve a forradalom mártírjainak szentelt Nemzeti Emlékhely renoválására, díszkivilágítására és a kopjafák cseréjére.

Ehhez az évhez tartozik: a forradalom ma is élő résztvevőinek nemzeti helytállási pótlékát a kormány úgy állapítja meg, hogy az illetők nyugdíját 120 ezer forintra egészítse ki. (Ez az összeg 2002-ben még 73 ezer forint volt.)

A szervezők megkeresik azokat a külföldieket is, akiknek az életművét befolyásolta a forradalom. Ők a Magyarország Barátja címet kapják meg. Kitüntetést adnak azoknak, akik a volt szocialista országokban a forradalom mellé álltak. Ezért Kínában és a volt Szovjetunió tagállamaiban még a nyolcvanas években is börtönbe zártak embereket.


Emlékbizottság
·Emlékbizottság
·Társadalmi Bizottság
·Együttműködő szervezetek
·Külügyi albizottság
·Életrajzok
Sajtó / Press
·Fotogaléria - Photogallery
·Programok - Programs
·Sajtóanyagok / Pressmaterial
Programajánló
·Külföldi programok
·Hazai programok
·Nemzetközi együttműködés
Kapcsolatok
·Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
·Magyar-Lengyel Szolidaritás
·1956 -os Intézet
·Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Program
·Nemzeti Évfordulók Titkársága
·Magyar Történelmi Film Közalapítvány
·Kanadai Nagykövetség
·Historic front pages, newspapers Hungary 1956
·Hungary 1956
Group Photo Pool
Játékfilmprogram
·Filmajánló
·Emlékév játékfilmprogramja
·Élményút kalauz
·Az Emlékév játékfilmprogramja az MTV1 és a Duna Televízió műsorában
·Rendezői portrék
Kultúra
·Film
·Kiállítások
·Irodalom
Agora
·Vélemények

Utolsó módosítás dátuma: 2006-12-07
Copyright © Puskás Tivadar Közalapítvány.