Sajtófigyelő
·Cikkek listája
Hírek
·1956 előtt tisztelgett Bush
·V. Putyin orosz elnök Budapesten Megkoszorúzta az 56-os emlékművet
·Emlékbizottság elnökének interjúja
·Az USA Képviselőháza határozatot fogadott el az 1956-os forradalom elismeréseként
·Az államfőnél járt Gyurcsány Ferenc
·Emlékbizottság elnökének közleménye
·Emlékbizottság titkárának interjúja
·Emlékbizottság és az MTI együttműködési megállapodása
Pályázatok
·Pályázati kiírások
·Emlékévre tervezett pályázatok
·Elnyert pályázatok
·A forradalom formája
Az i-ypszilon alkotócsoport által tervezett 1956-os Emlékmű
Ajánló
·CompLex Jogtár
·1956-os könyvespolc
·Lipták Béla: 35 NAP
·Lossonczy Tamás: 1956
·Diáknapló 1956-ból
·Csics Gyula: Magyar Forradalom 1956
·Bob Dent: Budapest 1956. A dráma szinterei
·Sorsod művészete Gérecz Attila versei és utóélete
·Ötvenhatos regény
·Bang Jensen könyvrecenzió
Tudomány
·A vidék forradalma, 1956 II. kötet
Szerkesztő: Szakolczai Attila
·Standeisky Éva: Gúzsba Kötve
·A Demokrácia Reménye Magyarország 1945


Külügyminisztérium
Sajtó, Kulturális és Tudományos Főosztály

 

KULTURÁLIS FIGYELŐ tematikus összeállításaAz 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójához kapcsolódó külföldi megemlékezések
(2006. január 1 - május 31.)Egyesült Államok: Január 26-án Los Angelesben, a Dél-Kaliforniai Egyetemen az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának szentelt szemináriumot tartottak mintegy 50 egyetemista és több egyetemi tanár részvételével, Geoffrey Cowan dékán vezetésével. A szemináriumon Szörényi Éva Kossuth-díjas színésznő, Oláh György Nobel-díjas tudós és Tóth Attila cserkészparancsnok idézte fel a forradalom eseményeit.

Svájc: Február 17-26. között került sor Bázelben a hagyományos MUBA Fogyasztói Vásárra, amelyen Magyarország díszvendégként szerepelt. A szervezők kérésére az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójával kapcsolatos, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum által összeállított német és francia nyelvű emlékkiállítás került bemutatásra. A kiállítást Holló József vezérőrnagy, a Hadtörténeti Intézet és Múzeum főigazgatója nyitotta meg. A kiállítást a svájci gazdasági miniszter is megtekintette és ennek során felelevenítette az 56-os magyar menekültekkel kapcsolatos kedvező tapasztalatait.

Egyesült Államok: Február 28-án az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójának tiszteletére szervezett New York-i rendezvénysorozat nyitó rendezvényén a Lincoln Centerben található Walter Reade Theaterben Koltai Róbert rendező-főszereplő jelenlétében bemutatták a "Világszám" című filmet. Az ünnepségen Horváth Gábor főkonzul köszöntötte a meghívott vendégeket, szólt az évforduló jelentőségéről és ismertette a rendezvénysorozat további eseményeit. A vetítést követően a nézők kérdéseket tehettek fel Koltai Róbertnek és a film producerének, Koltai Gábornak. A nagy érdeklődésre való tekintettel két vetítésre került sor. A filmet a 450 fős közönség nagy tetszéssel fogadta.

Egyesült Államok: Március 15-én Washingtonban, a nemzeti ünnepi fogadást követően, a Capitolium épületében 1848-ról, 1956-ról és 1989-ről emlékezett meg a magyar képviselet. A rendezvényen beszédet mondott a Kongresszus mindkét házának vezetője, valamint Tom Lantos, az amerikai Képviselőház tagja, Simonyi András washingtoni magyar és George Herbert Walker budapesti amerikai nagykövet. A megemlékezésen részt vettek az amerikai törvényhozás és kormányzat képviselői, Washington polgármestere, a diplomáciai testület tagjai és az amerikai magyarság prominens képviselői. Az ünnepség résztvevőihez üzenetet intézett Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Kanada: Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulója alkalmából Ottawában, a Parlament központi épületében tartott emlékünnepségen Peter Milliken, az Alsóház elnöke és Noël A. Kinsella, a Szenátus elnöke köszöntötte a megjelenteket, méltatta a forradalom jelentőségét és hatását a kétoldalú kapcsolatokra. Judy Young, a Canada-Hungary Educational Foundation elnöke tájékoztatást adott az év során megrendezésre kerülő események köréről. Robert Hage, Kanada budapesti nagykövete is üdvözölte a megjelenteket és elmondta, hogy a budapesti kanadai nagykövetség aktívan részt vesz a magyarországi megemlékezéseken. Tomaj Dénes kanadai magyar nagykövet beszédében méltatta az 1956-os forradalom jelentőségét, kiemelte a jelenre gyakorolt hatását és tolmácsolta Magyarország köszönetét azért, hogy Kanada befogadta a forradalom leverése után új otthont kereső magyarokat. Kifejezte reményét, hogy az 1956-os forradalom 50. évfordulójával kapcsolatos eseménysorozattal sikerül Magyarországot a kanadai közvélemény figyelmének középpontjába állítani, s ezáltal elősegíteni a kétoldalú együttműködés fellendülését.

A rendezvényen megjelentek parlamenti képviselők, szenátorok, továbbá Barbara Uteck, a főkormányzó hivatalának vezetője, Peter Van Loan, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, valamint más minisztériumok felső- és közép szintű vezetői, továbbá a helyi kulturális élet vezető személyiségei - köztük a National Arts Center igazgatója, a Museum of Civilization igazgatója, illetve a National Gallery vezető munkatársai -, valamint más neves közéleti személyiségek és a helyi magyarság meghatározó képviselői.

Egyesült Királyság: Március 22-én a londoni Brit Közép- és Kelet-európai Társaságban 1956-ról és a magyar forradalomról írott könyvét ismertette Sir Peter Unwin, aki kétszer szolgált Budapesten diplomataként. Először 1958-1961 között, másodszor pedig 25 évvel később, mint nagykövet. A "Hatalommal szembeszegülve" (1956 - Power Defied) c. mű átfogó képet ad a kettős - a szuezi és a magyar - válságról, a történelmi előzményekről, valamint a következményekről. A zárszóra felkért Szombati Béla nagykövet rámutatott arra, hogy az 1956-os magyar események az egész európai történelmet befolyásolták, ami az elmúlt ezer évben ritkán fordult elő.

Lengyelország: Március 29-én a varsói Bem tábornok középiskolában került sor a "Lengyelország-Magyarország 1956" című nagyszabású fotókiállítás megnyitására, amelynek anyagát a Magyar Kulturális Intézet és a lengyel Újkori Levéltár állította össze. Az ünnepélyes megnyitót a lengyel, illetve a magyar eseményeknek szentelt kerekasztal-beszélgetés követte Andrzej Garlicki, a Varsói Egyetem történész professzora és Engelmayer Ákos, a Lengyelországi Magyarok Egyesületének elnöke részvételével. A rendezvényen - melyen a magyar nagykövetséget Asztalos András tanácsos képviselte - jelen volt a forradalomban Budapesten diákként részt vevő Hanna Linsenmann-Kwasniewska is.

Március 31-én tartották a lengyel kulturális miniszter védnöksége mellett a varsói Bem tábornok középiskola Iskola Napi ünnepségeit. Győr Mihály varsói magyar nagykövet beszédében 1848 és 1956 példáján ismertette a két nemzetet ezer szállal összekötő történelmi kapcsolatok máig ható jelentőségét.

Olaszország: Április 4-én a római Külügyminisztérium Diplomáciai Intézetében - a magyar képviselet kezdeményezésére - 1956-os megemlékezésre került sor, amelynek aktualitását az Ideazione c. politikai és kulturális folyóirat március-áprilisi száma adta, mely olasz, francia és USA-beli történészek tanulmányait közölte az 1956-os forradalom és szabadságharc témaköréről. A rendezvényen kb. 60 résztvevő, többségükben az Intézet diplomata-továbbképző kurzusának hallgatói előtt elsőként a magyar nagykövet méltatta az 1956-os forradalom és szabadságharc jelentőségét, a korabeli olasz szolidaritást, továbbá a rendszerváltás óta eltelt időszak eredményeit, majd két, korábban Magyarországon diplomáciai szolgálatot teljesített olasz diplomata, A. Indelicato és A. Ciarrapico nagykövetek, valamint Maurizio Serra, az Intézet főigazgatója szólt a hallgatósághoz. Az évfordulót és a kétoldalú kapcsolatokat történészként méltatta Federigo Argentieri, a római John Cabot Egyetem professzora, számos '56-os témájú kötet és tanulmány szerzője-szerkesztője.

Szlovákia: Április 28-án rendezte meg a Szlovákiai Magyar Történelemtanárok Társulása az ez évi múltidéző vetélkedőjét, amelynek témája a Rákosi-korszak és az 1956-os forradalom volt. A vetélkedő győzteseit a pozsonyi magyar nagykövetség jutalomban részesítette.

Olaszország: Május 3-án a milánói Magyar Főkonzulátus, a padovai Szt. István plébánia testvérkapcsolati bizottságával együttműködve, az 1956-os forradalom 50. évfordulójának emlékére nagysikerű kerekasztal-beszélgetést rendezett, mintegy 130 fős közönség előtt. A rendezvényre Padova települési és kerületi önkormányzata védnökségével került sor az esztergomi Szt. Anna és a padovai Szt. István plébánia testvérkapcsolatai jegyében, figyelemmel a Padova-Esztergom testvérvárosi perspektívákra is. A plébánia az 1956-os forradalommal való szolidaritás jegyében kapta elnevezését, hiszen Padova akkori püspöke úgy döntött, hogy az első új plébániát egy magyar szentről nevezik el. A megemlékezésen Okolicsányi Lajos 1956-os menekült, a Padovai Egyetem professzora adott történeti áttekintést és szemtanúi beszámolót, valamint Korsós Tamás főkonzul ismertette a rendszerváltozás óta eltelt időszakot, különös tekintettel az EU taggá válás 2. évfordulójára. A rendezvényen bemutatták a korabeli fotókból készült tablókiállítást, melyet előző vasárnap már kiállítottak a Szt. István templom előterében. A közönség soraiban a plébánia kerületének lakosai mellett jelen volt Pintér Lajos 1956-os menekült, Németh László tiszteletbeli konzul, a Pápai Magyar Intézet rektora, továbbá a Trivenetoi Magyar-Olasz Kulturális Egyesület képviselői, önkormányzati képviselők, valamint olyan személyiségek is, akik a forradalmat követően a Padovai Egyetemen segítették a befogadott, ott tanulmányokat folytató magyarokat.

Ausztria: Május 18-án a burgenlandi Tartományi Múzeumban az 1956-os eseményeket bemutató tematikus kiállítás nyílt. Rásky Béla történész megnyitóbeszédében hangsúlyozta, hogy a burgenlandiak rendkívül önfeláldozóan segítettek a magyar menekülteket. A magyar tudósokkal közösen összeállított kiállítás ősszel kerül bemutatásra Magyarországon.

Hollandia: Május 18-án Hollandia egyik legrangosabb fotógalériájában, a groningeni Noorderlicht galériában nyílt meg az "1956 Hungarian Revolution" című fotókiállítás, amely Erich Lessing, nemzetközi hírű fotóművész száz korabeli fotóját mutatja be. Lessing képei tükrözik az 1950-es évek Magyarországának hangulatát, bemutatják a forradalom legfontosabb helyszíneit, érzékeltetik a pesti utcák forradalmi hangulatát. Egyedülálló portrék láthatók Nagy Imréről és Mindszenthy József hercegprímásról. A fényképkiállítást korabeli holland újságkivágatok egészítik ki. Az újságok címlapjai is bizonyítják, hogy milyen fokozott érdeklődéssel követte a holland sajtó és a holland társadalom a magyarországi eseményeket. A rendkívüli érdeklődés hozzájárult ahhoz, hogy Hollandia közel ötezer magyar menekültet fogadott be. A kiállítás június 25-ig tekinthető meg.

A kiállítást Hubert Smeets, a Groene Amsterdammer című rangos társadalompolitikai folyóirat főszerkesztője nyitotta meg, aki beszédében részletesen elemezte a forradalomhoz vezető okokat és rámutatott annak jelentőségére, hogy Magyarország elsőként lépett fel a szovjet típusú berendezkedés ellen. Kifejtette, hogy a magyar forradalom példát mutatott és erőt adott a későbbi prágai, illetve varsói események résztvevőinek. A kiállítás megnyitóján képviseltette magát a magyar nagykövetség is.

Horvátország: Az 1956-os forradalom és szabadságharc 50. évfordulójára emlékezve a magyar nagykövetség filmhetet szervezett Zágrábban, majd Splitben. Az emlékév nyitó rendezvényein több száz horvát filmrajongó tekintette meg Gárdos Péter "Szamárköhögés", Bereményi Géza "Eldorádó", Gothár Péter "Megáll az idő", Zsombolyai János "Halálraítélt", Koltai Róbert "Világszám", valamint Mészáros Márta "Napló apámnak, anyámnak" és "A temetetlen halott" című, a forradalom eseményeit is feldolgozó alkotásait. A Magyar Filmunió és a Horvát Filmklubok Szövetsége közreműködésével megszervezett filmbemutatókra a helyi szervezők igényes kivitelű tájékoztatót készítettek a filmekről és azok alkotóiról.

Május 19-én Pélmonostoron került sor a Horvátországi Magyar Pedagógusok Szövetsége által szervezett, az 1956-os forradalomra emlékező történelmi vetélkedőre, amelyen 5 csapat indult. A vetélkedő megkezdése előtt a diákok, a kísérők és a meghívott vendégek megemlékezésen vettek részt az 1956-ban Pélmonostoron kényszerlakhelyen tartott magyar menekülteknek emléket állító tábla előtt. A versenyzők elismerésre méltó felkészültségről és tárgyi tudásról tettek tanúbizonyságot az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc eseményeiről és fontos szereplőiről. Az első helyet megszerző csapat tagjait zánkai nyaralással jutalmazta a magyar Oktatási Minisztérium. Valamennyi induló versenyző, valamint a felkészítő tanárok is tárgyjutalmat kaptak a szervezőktől és a magyar nagykövetségtől is. Az eseményről helyszíni tudósításban számolt be az eszéki rádió magyar adása.

Hollandia: Május 29-én az Utrechti Egyetem magyar zászlókkal díszített dísztermében "Magyarország 1956" címmel konferenciára került sor az Utrechti Egyetem Történelmi Intézete, a Keresztény Történészek Egyesülete és a Holland Egyháztörténeti Egyesület, valamint a magyar nagykövetség közös szervezésében. A konferenciát Szentiványi Gábor magyar nagykövet nyitotta meg, aki beszédében elemezte a forradalomhoz vezető okokat, rámutatott a forradalom nemzetközi hatásaira, méltatta a holland nép politikai szolidaritását és köszönetet mondott a különböző holland és hollandiai magyar szervezeteknek a munkanélküliek befogadásában nyújtott segítségéért. Duco Hellema professzor a téma egyik legismertebb holland történész szakértője a forradalom hollandiai hatását elemezte, felelevenítette többek között a forradalom melletti nagyszabású amszterdami, hágai, utrechti tüntetéseket. Dr. Antje Koelewijn az '56-os forradalom értelmezésének változásait elemezte a magyar történetírásban. A Magyarországon is tanult, magyarul jól beszélő történész ismertetette a forradalom eseményeit, s napjainkig kitekintve bemutatta a forradalom értelmezésének főbb szakaszait, s e folyamat meghatározó személyiségeit. A konferencia második része a forradalom és az egyházak kapcsolatával, szerepével, a katolikus és a református egyházak magyar-holland kapcsolatának történetével foglalkozott. A holland katolikus egyház képviseletében Orbán József Gyula - maga is 56-os menekült -, a református egyház részéről J. van der Graaf tartott előadást. Ezt követően pódiumbeszélgetésre került sor Schermann Péter professzorral, aki 56-os menekültként érkezett Hollandiába, szerzett diplomát és ért el jelentős szakmai karriert. Az előadásokat követően a mintegy százfős hallgatóság részéről több hozzászólás, kérdés hangzott el.

Szíria: Május 21-25. között a magyar nagykövetség 1956-os témájú magyar filmfesztivált rendezett Damaszkuszban. Ennek keretében bemutatták Mészáros Márta "A temetetlen halott", Gárdos Péter "Szamárköhögés", Sándor Pál "Szerencsés Dániel" és Bacsó Péter "Te rongyos élet" című filmjét. Az eseménysorozatot a filmfesztiválnak otthont adó Aszad Kulturális Központban május 21-én Bacsó Péter és Dr. Medgyes Péter nagykövet nyitotta meg, majd levetítették Bacsó Péter "Tanú" című alkotását, amely nagy sikert aratott.

Románia: Május 23-án Bukarestben a Román Nemzeti Hadtörténeti Múzeumban az 1956-os magyar forradalom emlékeit felidéző fotókiállítás nyílt meg. Kedves Gyula alezredes, a magyarországi Hadtörténeti Intézet és Múzeum igazgatóhelyettese a megnyitón elmondta, hogy ez a mostani tárlat az immár tíz éve folyó magyar-román katonai kulturális együttműködés része és tisztelgés a forradalom hősei előtt.

Budapest, 2006. május 31.

 


Emlékbizottság
·Emlékbizottság
·Társadalmi Bizottság
·Együttműködő szervezetek
·Külügyi albizottság
·Életrajzok
Sajtó / Press
·Fotogaléria - Photogallery
·Programok - Programs
·Sajtóanyagok / Pressmaterial
Programajánló
·Külföldi programok
·Hazai programok
·Nemzetközi együttműködés
Kapcsolatok
·Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
·Magyar-Lengyel Szolidaritás
·1956 -os Intézet
·Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Program
·Nemzeti Évfordulók Titkársága
·Magyar Történelmi Film Közalapítvány
·Kanadai Nagykövetség
·Historic front pages, newspapers Hungary 1956
·Hungary 1956
Group Photo Pool
Játékfilmprogram
·Filmajánló
·Emlékév játékfilmprogramja
·Élményút kalauz
·Az Emlékév játékfilmprogramja az MTV1 és a Duna Televízió műsorában
·Rendezői portrék
Kultúra
·Film
·Kiállítások
·Irodalom
Agora
·Vélemények

Utolsó módosítás dátuma: 2006-12-07
Copyright © Puskás Tivadar Közalapítvány.