Sajtófigyelő
·Cikkek listája
Hírek
·1956 előtt tisztelgett Bush
·V. Putyin orosz elnök Budapesten Megkoszorúzta az 56-os emlékművet
·Emlékbizottság elnökének interjúja
·Az USA Képviselőháza határozatot fogadott el az 1956-os forradalom elismeréseként
·Az államfőnél járt Gyurcsány Ferenc
·Emlékbizottság elnökének közleménye
·Emlékbizottság titkárának interjúja
·Emlékbizottság és az MTI együttműködési megállapodása
Pályázatok
·Pályázati kiírások
·Emlékévre tervezett pályázatok
·Elnyert pályázatok
·A forradalom formája
Az i-ypszilon alkotócsoport által tervezett 1956-os Emlékmű
Ajánló
·CompLex Jogtár
·1956-os könyvespolc
·Lipták Béla: 35 NAP
·Lossonczy Tamás: 1956
·Diáknapló 1956-ból
·Csics Gyula: Magyar Forradalom 1956
·Bob Dent: Budapest 1956. A dráma szinterei
·Sorsod művészete Gérecz Attila versei és utóélete
·Ötvenhatos regény
·Bang Jensen könyvrecenzió
Tudomány
·A vidék forradalma, 1956 II. kötet
Szerkesztő: Szakolczai Attila
·Standeisky Éva: Gúzsba Kötve
·A Demokrácia Reménye Magyarország 1945


1956 A 2006-OS FILMSZEMLE ALKOTÁSAIBAN

A forradalom és szabadságharc, melynek idén ünnepeljük félévszázados jubileumát, változatlanul meghatározó tematikai és gondolati forrás filmeseink számára. A szemlén bemutatásra került alkotások mintegy előőrsei az októberig bizonyára újabb tételekkel gazdagodó reprezentatív sorozatnak, hiszen köztudott, hogy többen készülnek további művészi mementók, drámai számvetések forgatására.

A dokumentum-műfajban született művek száma közel fél tucat. Fiatal pályakezdőket és beérkezett rendezőket egyaránt találunk a szerzők sorában.

Nagy Ernő az EÖTVENHAT bő egy órás történeti visszapillantásában az ELTE forradalmi napjait eleveníti fel - főleg monológfüzérek segítségével. A megszólalók: Borzsák István, Szabad György, Román Károly, Varga János, Szabó Miklós, Kelemen Elemér, Sinkovics István és mások. Korabeli híradók és unikális felvételek élénkítik a beszámolókat, melyek az intézmény dolgozóinak helytállásáról tanúskodnak. Megismerhetjük továbbá a felvételekből a megtorlások, elbocsátások későbbi részleteit is.

Péterffy András oknyomozásának címe: A VADDIÓFA ÁRNYÉKA - A MEGÉLT FORRADALOM. A film Rácz Sándort, az egykori Munkástanács vezetőjét állítja premier plánba. A diktatúra kulcsfiguráinak boszorkánykonyháját ismerhetjük meg az emlékező elbeszélése révén. Az epizódok korábbról ismert tények mellett más összefüggéseket is tartalmaznak. Rácz szenvedélyes és visszafogott, keserű és öntudatos. "Nincs mit megbánnom", "Csak a dolgomat tettem", "Nem tudok felmutatni semmit, csak önmagamat" - ilyen egyszerűen fogalmazza meg a tanulságokat.

FISCHER ISTVÁN HELYSZÍNEI-nek (rendező: Seprődi Kiss Attila) egyike Leningrád, ahol a romániai magyar filmgyártás és a saarbrückeni televízió későbbi legendás alakja anno tanult 1956-ban. Besúgták, kirúgták: íme egy beszédes adalék ahhoz, hogy a megbízható káderek sem érezhették magukat biztonságban.
Az M.L. - A NÉVTELEN FORRADALMÁR (Martinidesz László) szintén közvetetten kapcsolódik a forradalmi krónikához. Egy idős férfi szélütötten, magára hagyatottan üldögél amszterdami lakásában. A szignó azonos - véletlen lenne? - a filmszerző nevének kezdőbetűivel. A "privát történelem" stílusában kreált fikciós feldolgozás hőse gyermeki szeretettel gondol szabadságra, hazára és legnagyobb szerelmére, a magyar Októberre.

Mi lett velük? - a kérdés sokakat foglalkoztat. Mi lett az események alakítóival és a leszármazottakkal, akiket hosszú évtizedeken át kirekesztettek, megaláztak, hátérbe szorítottak?

Az 1956-os árvák sorsának alakulását ábrázolja Mohi Sándor HETEDÍZIGLEN-je - nyugtalanító tényekkel és keserű következtetésekkel. Alapélményük: a kiszolgáltatottság, a bélyeg viselése. Tényi István riporter és Szathmári Ilona szociálpedagógus kérdései, illetve kommentárjai adnak keretet a fájó jelenség kibontásához.
Hasonló optikájú az 1956-OS NAGYÍTÉLETESEK című interjúsorozat (szerzői részben a HETEDÍZIGLEN alkotói: Mohi Sándor és Tényi István). Utóbbiban Szlama Árpád és győri bajtársai idézik fel börtönéveik és szabadulásuk utáni kétségbeejtő helyzetük mozaikjait. A RAJZOLT 56 (Szádvári Lídia) moderátora Muray Róbert festőművész, aki a Képzőművészeti Főiskola tanáraként került összeütközésbe a diktatórikus gépezettel. A drámai napokban fényképeket készített, kitette őket a faliújságra, egy olasz lap pedig megjelentette a beszédes dokumentumokat. Ebből lett a baj. Muray Kistarcsára került, ahol több mint két évet húzott le. Később főnökei szolidárisak voltak vele - ez is fontos motívum, lásd a SZERELEM főszereplőjének szabadulását a börtönből. Az egyszerű emberek nem tekintették bűnösöknek a politikaiakat, ellenkezőleg, amikor csak lehetett, együttérzésüknek adtak kifejezést.
Mérei Anna két 1956-os főszereplő, Bali Sándor és Vásárhelyi Miklós meghurcoltatásának részleteit rekonstruálja (HARMINCKÉT SOR - 1956) - hátországuk exponálásával, a család reflexióival, a beilleszkedés nehézségeinek érzékeltetésével. Jellemző adalék: amikor B.S. 1982-ben leukémiában meghalt, még nekrológok sem jelenhettek meg róla (V.M. már a demokratikus rendszer halottja volt).

Siklósi Szilveszter Török István, az 1956os hódmezővásárhelyi vezető kanyargós útját és emberpróbáló szenvedéseit mutatja be az érintett segítségével a TANÁCSELNÖK A FORRADALOMBAN című portréban. A férfit ugyan a párt nevezte ki első emberré, de a Forradalmi Nemzeti Bizottság tagjává is megválasztották. Noha "nagy bűnt" nem olvastak a fejére, őt is gyilkos erőszakkal számoltatták el, később meg - ez már egy másik fejezet - nem adományoztak számára 1956-os emlékérmet...

Kommentárként mindössze ennyit írunk: folytatása következik. A dosszié becsukhatatlan, a problémakör kimeríthetetlen.

V.J.


Emlékbizottság
·Emlékbizottság
·Társadalmi Bizottság
·Együttműködő szervezetek
·Külügyi albizottság
·Életrajzok
Sajtó / Press
·Fotogaléria - Photogallery
·Programok - Programs
·Sajtóanyagok / Pressmaterial
Programajánló
·Külföldi programok
·Hazai programok
·Nemzetközi együttműködés
Kapcsolatok
·Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
·Magyar-Lengyel Szolidaritás
·1956 -os Intézet
·Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Program
·Nemzeti Évfordulók Titkársága
·Magyar Történelmi Film Közalapítvány
·Kanadai Nagykövetség
·Historic front pages, newspapers Hungary 1956
·Hungary 1956
Group Photo Pool
Játékfilmprogram
·Filmajánló
·Emlékév játékfilmprogramja
·Élményút kalauz
·Az Emlékév játékfilmprogramja az MTV1 és a Duna Televízió műsorában
·Rendezői portrék
Kultúra
·Film
·Kiállítások
·Irodalom
Agora
·Vélemények

Utolsó módosítás dátuma: 2006-12-07
Copyright © Puskás Tivadar Közalapítvány.