Sajtófigyelő
·Cikkek listája
Hírek
·1956 előtt tisztelgett Bush
·V. Putyin orosz elnök Budapesten Megkoszorúzta az 56-os emlékművet
·Emlékbizottság elnökének interjúja
·Az USA Képviselőháza határozatot fogadott el az 1956-os forradalom elismeréseként
·Az államfőnél járt Gyurcsány Ferenc
·Emlékbizottság elnökének közleménye
·Emlékbizottság titkárának interjúja
·Emlékbizottság és az MTI együttműködési megállapodása
Pályázatok
·Pályázati kiírások
·Emlékévre tervezett pályázatok
·Elnyert pályázatok
·A forradalom formája
Az i-ypszilon alkotócsoport által tervezett 1956-os Emlékmű
Ajánló
·CompLex Jogtár
·1956-os könyvespolc
·Lipták Béla: 35 NAP
·Lossonczy Tamás: 1956
·Diáknapló 1956-ból
·Csics Gyula: Magyar Forradalom 1956
·Bob Dent: Budapest 1956. A dráma szinterei
·Sorsod művészete Gérecz Attila versei és utóélete
·Ötvenhatos regény
·Bang Jensen könyvrecenzió
Tudomány
·A vidék forradalma, 1956 II. kötet
Szerkesztő: Szakolczai Attila
·Standeisky Éva: Gúzsba Kötve
·A Demokrácia Reménye Magyarország 1945


A Kulturális Örökség Napjai - Külföldi programok

Francia ötletként indult útjára a mára már összeurópai mozgalommá vált örökségnapok.

Minden év szeptemberének harmadik hétvégéjén hazánkban is megnyílnak olyan épületek kapui, amelyek egyébként zártak a nagyközönség előtt, vagy csak elvétve lehet bejutni.

Az Európa Tanács javaslata az, hogy a bejutás legyen ingyenes, jelölje zászló a megnyitott épület bejáratát, a helyet jól ismerő vezető meséljen az épületről, a történetéről, a benne folyó tevékenységről, és legyen minden évben egy központi téma. Így kerültek az érdeklődés középpontjába az oktatás épületei, a szecesszió építészete, a várak és a várromok, a kertek, parkok, temetők.

Ebben az évben az 1956-os forradalom évfordulója tiszteletére a szocreál időszakát, 1945-59. állítottuk középpontba A fél(t)múlt építészete címmel.

A kiemelt téma mellett minden más épület is szerepel a programban a templomok, kastélyok, tájházak, múzeumok, ipari emlékek, mind-mind várják az építészet iránt érdeklődőket.

Az utóbbi évek jó szokásaként alakulnak a kulturális sétaútvonalak, amelyek helyi vezető segítségével, érdekes épületek bemutatásával egyre nagyobb sikert aratnak.

Nem titkolt célunk az, hogy a közvetlen közeli értékek megismerése után, keljenek útra az emberek, és járjanak be távolabbi, - sőt határon túli - helyeket is.

Érdemes hát alaposan áttanulmányozni az országos programfüzetet, és tervet készíteni a látogatandó épületekről.

Hasznos információkat szerezhetnek a www.oroksegnapok.hu honlapról is.

LENGYELORSZÁG

FATEMPLOM

Orawka

A lengyel határállomás Chyzne közelében áll a tipikus Árva megyei XIX. századi faépületek alkotta település, melynek későgótikus plébániatemploma egy 1650 körül emelt fatemplom, melynek a reneszánsz hagyomány szerint ábrázolt 40 magyar szentet megörökítő színes belső terét Antoni Tuszynski festette. Az ellenreformáció idején Árva vármegye és a helyi püspök az itteni területeket a reformáció terheitől felszabadította. Ezért hálából a hívek a szentek ábrázolásait készítették a püspöknek. Az egyhajós templom diadalívét a vidékre jellemző kálvária szoborcsoport díszíti. A fatorony a XX. században épült.

sz.: 9.00 - 17.00, v.: 9.00 - 17.00

STARY SACZ (ÓSZANDEC)

Vezetés: lesz

Információs anyag: lesz

A város a híres klarissza kolostor Kinga (Szemérmes Boleszáv felesége) által történt alapításakor már létezett. Várossá válásának 700 éves évfordulójára a főteret felújították. A középkorban a Magyarország felé vivő út kereskedelmi hely volt a Rynek (főtér) 6. számú háza. A kolostor a lengyel kultúra központja volt. Kinga, IV. Béla lánya apja segítségével megnyitott wieliczkai sóbánya jövedelmét Krakkónak az ószandeci kolostornak, és más lengyel városoknak adta. Kingát 1999-ben II. János Pál szentté avatta. Ebből az alkalomból a kolostor kapujában erdélyi mesterek díszes székelykaput állítottak. A klarisszák 2005 őszén a budapesti Lengyel templomnak csontereklyét adományoztak, hogy e templom legyen a magyarországi Szt. Kinga kultusz központja. A kolostorban állandó kiállítás mutatja be Szt. Kinga életét, a modern művészetet időszakos kiállítások képviselik.

Szervezett séta: klarissza kolostor és templom (1332), barokk belső, kolostor késő-reneszánsz, plébániatemplom - késő-gótikus, Rynek- és a város XVIII. sz. 2. fele és XIX. századi lakóépületek. A séta a kolostor kapujától indul Marian Kuczaj iskolaigazgató vezetésével mindkét nap 15.00 órakor.

sz.: 9.00 - 17.00, v.: 9.00 - 17.00

SANDOMIERZ (SZANDOMIR)

Lengyelország egyik legrégibb és legértékesebb városa. A helyi megyéspüspök és a magyar bíboros prímás 2004-es sandomierzi megállapodása értelmében a városban magyar intézet működik, és megindult a kispapok magyar nyelvre történő oktatása. A városban szenvedett Boldog Sadok magyar domonkos 40 magyar és lengyel társával vértanúhalált a XIII. században. A sandomierzi vértanúk tiszteletére emeltek a XIII. századi domonkos monostor és templom együttesében 1642-ben egy kápolnát. Nagy Kázmér lengyel király kedves városa, ahol társaskáptalani templomot és várat alapított. Az előbbi 1818-ban katedrális rangot kapott.

Szervezett séta útvonala: Jan Dtugosz háza (Ulica Mariacka 9.)- katedrális - Főtér a Városházával - Szentlélek templom - Opatuvi kapu - zsinagóga - királyi vár - domonkos monostor és Szt. János templom - Szt. Pál plébániatemplom - Bencés konvent és templom - a megreformált ferencesek monostora és temploma. A sétát Jan Zymny, a Magyar Intézet igazgatója vezeti mindkét nap 12.00 órától. A Jan Dtugosz házban, amely egyházmegyei múzeum állandó kiállítás tekinthető meg.

sz.: 9.00 - 17.00, v.: 9.00 - 17.00

SWIETY KRZYZ (SZENT KERESZT APÁTSÁG)

Vezetés: lesz

Információs anyag: lesz

A Kielce és a Sandomierz között húzódó Szt. Kereszt hegység, mely az azonos nevű apátságban levő ereklyéről kapta nevét, természetvédelmi terület. Az 593 m magasan épült apátság a legősibb lengyel búcsújáró hely, amely ezév júniusában ünnepelte 1000 éves fennállását. A hagyomány szerint Szt. Imre adta a szerzeteseknek az ereklyét. Az apátságot a XI. században alapították és románkori, későgótikus és barokk kori átépítés is nyomon követhető. A templom barokk-klasszicista terében a baloldali második oltár Szt. Imre tiszteletére épült.

A kolostorban állandó kiállítás tekinthető meg az épületegyüttes történetéről.

sz.: 9.00 - 20.00, v.: 9.00 - 20.00

AUSZTRIA

FRAKNÓ VÁRA

Forchtenstein, Melinda-Esterházyplatz 5.

Információs anyag: lesz

Az épület megtekintéséhez előzetes bejelentkezés szükséges a burg-forchtenstein@esterhazy.at e-mail címen. A látogatók megtekinthetik az Esterházy ősgalériát (Valós és kitalált ősök - pl. Drakula gróf, az Esterházy kincstár legértékesebb darabjai és a kiállítás fénypontja: az Európában egyedülálló ezüstszoba). A várat (a vár és az Esterházy család története c. kiállítás, Ausztria legnagyobb magánkézben lévő fegyvergyűjteménye) és az Esterházy kincstárat csak vezetéssel tekinthetik meg a látogatók.

A vármúzeum munkatársai a magyar állampolgárságukat igazolók számára (pl. útlevél, személyi igazolvány) ingyenesen biztosítják a látogatást!

sz.: 10.00 - 18.00, v.: 10.00 - 18.00

KASTÉLYMÚZEUM

Lackenbach

Információs anyag: lesz

A természet nyomában - ez a mottója a reneszánsz stílusú Lackenbach kastélynak. Az itt bemutatott kiállítás az erdő, a vad és a természet értékeinek innovatív bemutatásán alapszik. A modern természeti élménymúzeumban minden a természet körül forog. A különböző életterek, mint az erdő vagy a folyó, az összes érzék bevonásával, különféle szempontok alapján kerülnek szemrevételezésre.

sz.: 9.00 - 16.00, v.: 9.00 - 16.00

RÓMAI KATOLIKUS PLÉBÁNIATEMPLOM

Mariasdorf

A későgótikus, Mária mennybevétele tiszteletére szentelt római katolikus plébániatemplom feltehetően 1400 és 1490 között épült. A XVII. és XVIII. századi barokk átépítések után 1882 és 1899 között Steindl Imre művészeti vezetése alatt került sor az épület felújítására. A templom ekkor neogótikus berendezést kapott. Zsolnay kerámiából készült ereklyetartóra emlékeztető a főoltár, a szószék, valamint a keresztelő medence. A máriafalvi templom egészében magas kultúrtörténeti értéket képvisel és különleges szépségével méltán ámulatba ejti a látogatót. A Zsolnay kerámiák közelről kizárólag vezetéssel (előzetes bejelentkezés) tekinthetők meg.

Vezetés a plébánián kérhető.

sz.: 8.00 - 19.00, v.: 8.00 - 19.00

SZLOVÁKIA

II. RÁKÓCZI FERENC KASTÉLY

Borsi, Rákóczi u.

Vezetés: lesz

Információs anyag: lesz

II. Rákóczi Ferenc szülőháza, 1676. III.27. látta meg itt a napvilágot a későbbi fejedelem. Legkorábbi részét az 1570-es években Zeleméry Kamarás Miklós építtette. A Lorántffy-vagyon részeként kerül a Rákóczi-család tulajdonába 1616-ban. Nagyobb bővítésre I. Rákóczi György idejében került sor, az 1620-30-as években. Gazdagon faragott reneszánsz ajtó- és ablakkeretei, kandallói megmaradtak. A kastély 1990-ben ténylegesen a Borsi Önkormányzat tulajdonába került. A kastély északi és északnyugati szárnyának felújítása 1999-ben kezdődött el. Az 1999-2006-os periódusban megtörtént a kutatás, az állagmegóvás, a tetőszerkezet felújítása, a tervezés és az engedélyeztetés. Az említett időszakban megújult a kastély hét földszinti, két emeleti helyisége, két további helyiség felújítás alatt áll. Az eddig elvégzett munkák lehetővé tették, hogy II. Rákóczi Ferenc szülőháza a látogatók számára megtekinthető. A tervek szerint az épületben konferenciaközpont, múzeum, könyvtár és iroda (üzemeltetési helyiségek), valamint vendéglátó funkció kap helyet.

sz.: 10.00 - 18.00, v.: 10.00 - 18.00

ROMÁNIA

TÁJHÁZ

Lövéte, Hargita megye

Vezetés: lesz

Információs anyag: lesz

A Lövétei Tájházat 2002-ben avatták fel. Létrehozása közös összefogás eredménye (Hargita Megyei Kulturális Központ, Lövéte Polgármesteri Hivatala, Felsőhomoródmente Kistérség). Az épületben, amely a XIX. században épült két szoba van berendezve. Egyik Lövéte tárgyi, néprajzi értékeinek (festett bútor, szedettes, stb.), a másikban Ádám Gyula állandó fotókiállítása látható Lövéte népi építészetéről. Itt van felállítva egy szövőszék, amelyen a tájház oktatója az iskolás gyerekeknek a szövésre oktatja. A Tájháznak jelenleg egy részfizetéses (Fazakas Ágnes, oktató) és két nem fizetéses alkalmazottja (Mihály János, szakirányító, András József gondnok) van.

Helytörténeti előadás az iskolás gyerekeknek.

sz.: 10.00 - 13.00, v.: 10.00 - 13.00

SZERBIA

ETNO HÁZ, MAGYAR-SZERB-SZLOVÁK SZOBÁKKAL

Bajsa, Sár u. 21.

Bajsa 255 éves település a Délvidéken, Szerbia északi részén a Vajdaságban Szabadkától 40 km-re délre. Az Etno Hagyományápoló Kézművesek Köre elnevezésű civil szervezet tevékenységének köszönve létrejött a többnemzetiségű faluban összegyűjtött tárgyi emlékek bemutatása a magyar, szerb és szlovák szobákban. A kiállítás anyaga szeptember kerül állandó helyére a Sár u. 21. számból a 40-es számú, a XX. sz. első felében épült épületbe.

sz.: 10.00 - 19.00, v.: 10.00 - 19.00

HORGOS NEVEZETESSÉGEI

Horgos, amelyet I. Géza adománylevele a XI. században már említ, a Vajdaság legészakibb települése. A tatárjárás után kunok lakják, majd a török hódoltság után hosszú ideig lakatlan. 1795-ben Kárász II. Miklós szegedi főjegyző által épített barokk stílusú kastély, a hozzá tartozó majorsági épületekkel együtt a város egyik jelképe. Horgos külterületén Árpás-kori templomrom, valamint a Kishorgosi majorság is megtekinthető.

A nagy múltra visszatekintő Horgosi Szüreti napok rendezvénye szeptember 22-24-én lesz.

sz.: 10.00 - 17.00, v.: 10.00 - 17.00

TÁJHÁZ

Temerin, J. N. A. 126.

Vezetés: lesz

Információs anyag: lesz

Mozgáskorlátozottak által látogatható.

A tájház és annak környéke Temerin magyar lakosságának népi építészeti emlékeit, a hagyományos paraszti életmódot, családi életteret és gazdálkodást hivatott bemutatni.

Mindkét nap 13.00 órától kézművesség a tájház udvarában (szövés, nemezelés, agyagozás).

sz.: 9.00 - 19.00, v.: 9.00 - 19.00

TOPOLYAI KARNEVÁL

16-án 16.00 órától a topolyai Művelődési Ház és az ETNO Hagyományőrző Kézművesek Köre Bajsa közös programja, melynek helyszíne a Fő utca, ill. a város központja. A program részét képezi a tájház megtekintése (az épület 1843-ban épült), valamint a 100 éves, az országban a legnagyobb katolikus templom megtekintése. A falu épületeinek, parkjának bemutatására 12.00 - 14.00 óra között történik Indulás helye: Sár u. 21.

sz.: 10.00 - 22.00, v.: 10.00 - 12.00

RÉGI MESTERSÉGEK HÁZA, MAGÁNGYŰJTEMÉNY

Zenta, Zmaj j.j 16/b

Információs anyag: lesz

A gyűjtő saját házában mutatja be a letűnt tanyavilág tárgyi hagyatékát, valamint húsz régi műhely teljes felszerelését, több mint tízezer tárgyat. A gyűjtemény egész évben díjmentesen megtekinthető. A látogatást kérjük az előző napon a 00-381-24-814-261 vagy a 00-381-63-8964-780-as telefonszámon jelezni. Az épületvezetés minden páros órában max. 15 fővel indul.

sz.: 8.00 - 18.00, v.: 8.00 - 18.00


Emlékbizottság
·Emlékbizottság
·Társadalmi Bizottság
·Együttműködő szervezetek
·Külügyi albizottság
·Életrajzok
Sajtó / Press
·Fotogaléria - Photogallery
·Programok - Programs
·Sajtóanyagok / Pressmaterial
Programajánló
·Külföldi programok
·Hazai programok
·Nemzetközi együttműködés
Kapcsolatok
·Magyar Köztársaság Külügyminisztériuma
·Magyar-Lengyel Szolidaritás
·1956 -os Intézet
·Oktatási Minisztérium Nemzeti Emlékezet Program
·Nemzeti Évfordulók Titkársága
·Magyar Történelmi Film Közalapítvány
·Kanadai Nagykövetség
·Historic front pages, newspapers Hungary 1956
·Hungary 1956
Group Photo Pool
Játékfilmprogram
·Filmajánló
·Emlékév játékfilmprogramja
·Élményút kalauz
·Az Emlékév játékfilmprogramja az MTV1 és a Duna Televízió műsorában
·Rendezői portrék
Kultúra
·Film
·Kiállítások
·Irodalom
Agora
·Vélemények

Utolsó módosítás dátuma: 2006-12-07
Copyright © Puskás Tivadar Közalapítvány.